Czy zakup maszyny do lodów się opłaca?

Trudno jest natknąć się na osobę, nielubiącą lodów i chłodnych deserów. I chociaż nasze preferencje odnośnie smaków mogą się różnić, jedno z pewnością jest pewne – zawsze znajdzie się dobra okazja do uraczenia się zimnym przysmakiem. Dotyczy to w szczególności gorących, letnich dni, podczas których pyszny lód może pełnić rolę zarówno przekąski, jak i przydatnego schładzacza organizmu, pozwalając na lepsze skupienie się i zachowanie sił pośród wszechobecnego upału. Nie dziwi więc fakt, że rosnącym zainteresowaniem w naszym kraju cieszą się nowoczesne maszyny do lodów, pozwalające na szybką i prostą produkcję domowych przysmaków. W przeciwieństwie do tradycyjnych metod robienia lodów, nie musimy martwić się tu bowiem o wielogodzinne mieszanie. Oto, co powinniśmy wiedzieć na ten temat.

Zalety korzystania z maszyn do lodów

Niewątpliwym atutem eksploatacji tego typu urządzeń jest możliwość samodzielnego ukręcenia smacznego loda, pozbawionego konserwantów i innych szkodliwych substancji. Jest to szczególnie istotne w przypadku dzieci, których organizmy potrzebują zdrowych, naturalnych produktów. Lody domowej roboty są więc stuprocentową gwarancją korzystnych składników – to my decydujemy bowiem, co wejdzie w skład przygotowywanego przysmaku. Maszyna do lodów jest przy tym znakomitym sposobem na uniezależnienie się od producentów oraz asortymentów lokalnych sklepów. Nie musimy bowiem czekać na nowe dostawy lub irytować się zakończeniem sprzedaży lodów o limitowanym smaku. Za pomocą specjalistycznej maszyny, będziemy nawet w stanie przeprowadzać smakowe eksperymenty, tworząc zupełnie nowe lody dla nas i naszych bliskich.

Także i jakość samych lodów, uzyskanych za pomocą nowoczesnego urządzenia, jest bardzo wysoka. Zrobiony przysmak nie będzie bowiem pokryty kawałkami lodu, odznaczając się przy tym znakomitą wręcz puszystością i konsystencją. Także i smak świeżo ukręconych lodów jest znacznie lepszy, niż w przypadku produktów, spotykanych w sklepach. Mamy tu bowiem styczność z naturalnym składem, pozbawionym sztucznych substancji. Za pomocą maszyny do lodów możliwe jest również robienie przysmaków wegańskich i pozbawionych cukru, a także sorbetów tudzież deserów.

Typy maszyn do lodów

Na rynku dostępne są różne rodzaje tego typu urządzeń. Najtańszą i najprostszą opcją są tu modele manualne, wymagające od nas samodzielnego ukręcenia lodów. Za najpopularniejsze uchodzą tu jednak automatyczne maszyny do lodów, wyposażone w specjalistyczne mieszadła. Jednym z przykładów takiego urządzenia jest tu model z misą, chłodzoną płynem. Wykorzystując tego typu automaty, musimy pamiętać o wstępnym umieszczeniu ich w zamrażarce na około 12-16 godzin. Dopiero wtedy możliwe będzie bowiem rozpoczęcie prac nad domową produkcją lodów. Znacznie wygodniejszą opcją są tu więc automatyczne maszyny z kompresorem, niewymagające wstępnego zamrażania. Wbudowany agregator schładza przygotowywane lody do temperatury -17 stopni, zapewniając tym samym znakomitą efektywność. Wbudowany mechanizm automatycznie kończy pracę urządzenia po przygotowaniu lodów, dzięki czemu urządzenia te uchodzą przy tym za niezwykle energooszczędne.

Najistotniejsze parametry automatów do lodów

Wybierając maszynę do lodów, powinniśmy zwrócić uwagę na poziom mocy, jakim dysponuje dane urządzenie. Parametr ten nie może być bowiem zbyt niski, aby nie doszło do komplikacji, mogących nawet uszkodzić automat. Zaleca się, aby moc maszyny odpowiadała więc jej pojemności. W przypadku modeli jednolitrowych, powinniśmy więc postawić na model o mocy około 75-90 W. Sama pojemność mis, wykorzystywanych w automatach do lodów, wynosi przeważnie 0,7-1,5 l. Jeśli planujemy zakup wariantu chłodzonego cieczą, powinniśmy upewnić się, że jego misa zmieści się w naszej domowej zamrażarce. W przeciwnym razie, korzystanie z maszynki będzie praktycznie niemożliwe. Entuzjaści lodów z kawałkami orzechów lub owoców powinni z kolei przyjrzeć się bliżej otworom mieszadła. Powinny być bowiem na tyle duże, aby mogły się w nich zmieścić wszystkie dodawane przez nas produkty. Pamiętajmy przy tym, że dobre mieszadło powinno być sztywne i duże, aby zapewnić optymalną pracę naszego automatu.

About the author